Dominik Żyglewicz
Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest naturalnym źródłem witamin: C, E, A, B, K oraz wielu minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, fosfor czy wapń. Dzięki witaminie C podnosi ona naszą odporność oraz pomaga w unikaniu przeziębień, które najłatwiej złapać gdy nie dbamy o należycie o nasz układ odpornościowy. Do tego idealnie sprawdzą się syropy wytwarzane z dyni, które można pić z wodą lub jako dodatek do herbaty czy kawy.
Dynia nie tylko jest skarbnicą witam oraz minerałów lecz również posiada własności lecznicze oraz zdrowotne. Dzięki swojej nisko kaloryczności oraz niskiej zawartości węglowodanów nadaje się jako produkt dietetyczny. Ponadto jest źródłem błonnika oraz białka. Co więcej pomaga utrzymywać prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego, cholesterolu oraz jest odpowiednia dla diabetyków.

Dodatkowo dzięki zawartości witaminy A dynia pomaga utrzymaniu w zdrowej kondycji włosy, paznokcie oraz wpływa pozytywnie na wygląd naszej cery. Dlatego też jest ona wykorzystywana do wytwarzania kosmetyków.
Kupując w naszym sklepie oraz w naszym gospodarstwie "Umilenie" masz pewność iż produkty pochodzą z ekologicznej plantacji dyni położonej w Dolinie Sanu w Bieszczadach. Nasze produkty stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy oraz przekąsek. W przygotowanie produktów Ekodyni wkładamy wiele wysiłku oraz serca aby nasze produkty były wykonane z dbałością o jakość przygotowanych przetworów. Dzięki sklepowi online teraz nie musisz ruszać się z domu aby ekologiczna dynia z Bieszczadzkiego gospodarstwa trafiła prosto do twojej kuchni.